menou

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Μονή του Φωτοδότη Χριστού (Δανακός)

Βόρεια του Δανακού ακολουθώντας ένα χωμάτινο δρόμο ενός περίπου χλμ θα φτάσετε στο περίφημο μοναστήρι του Φωτοδότη. Στέκεται επιβλητικό σε υψόμετρο 500 μ. με τον ορίζοντα να απλώνεται μπροστά του και τη θέα μαγευτική προς τη Δονούσα. Η αυλή του σκιάζεται υπέροχα από ένα μεγάλο πλάτανο και η περιοχή τριγύρω είναι γεμάτη από βελανιδιές, συκιές και αμπέλια συνθέτοντας το όμορφο και συνάμα ερημικό σκηνικό.

Πρόκειται και αυτή για πυργομονάστηρο με τα χαρακτηριστικά της οχύρωσης έντονα. Η βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα μετατράπηκε σε τρουλαίο τετρακιόνιο ναό με νάρθηκα και περιβλήθηκε με πύργο τον 16ο αιώνα. Μπαίνοντας στο ισόγειο του ναού βρίσκεται κανείς στο Καθολικό κατεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι. Ο τρίκλιτος ναός διαχωρίζεται από το νάρθηκα και το ναό.

Ο τρούλος του στηρίζεται σε τέσσερις μαρμάρινους κίονες, μαρμάρινο είναι και το τέμπλο με περίτεχνα γλυπτά. Στο ιερό υπάρχουν τρεις τράπεζες αντίστοιχα για κάθε κλίτος. Υπάρχουν τοιχογραφίες στο βόρειο τμήμα του νάρθηκα και στο νότιο τμήμα του βρίσκεται η είσοδος του παρεκκλησίου. Στον κύριο ναό δυο δωμάτια, πιθανότατα το ένα να λειτουργούσε ως κρύπτη.

Η είσοδος στον όροφο γίνεται με κτιστή εξωτερική σκάλα. Εκεί απαντώνται η Μονή και οι αποθήκες. Περιμετρικά υπάρχουν τα κελιά, αποχωρητήρια, πολεμίστρες και επάλξεις. Κεντρικά σχηματίζεται αίθριο με τον τρούλο να ξεχωρίζει.

Η Μονή κάθε 6 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος γιορτάζει και πλήθος επισκεπτών κυρίως από το Δανακό και το Φιλότι την τιμούν με την παρουσία τους.