menou

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Απάντηση του Δήμου και του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου σχετικά με την επιστολή του Συλλόγου μας

Επιλέξαμε να παραθέσουμε την απάντηση του Τμήματος Τεχνικών Έργων γιατί ήταν σύντομη και περιείχε όλο το ιστορικό. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης:
α) στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Προυσσαίου Γεωργίου,
β) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων
γ) στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και
δ) στην τ. Κοινότητα Δανακού

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση Οδού Δανακού Πάνορμος (Λιγαρίδια), ν. Νάξου»
Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η Σύμβαση για την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
του Έργου Βελτίωση Οδού Δανακού προς Δρόμο Μουτσούνα- Πάνορμος (Λιγαρίδια) ν. Νάξου υπογράφηκε στις 22-02-2008 μεταξύ της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε. Επιβλέπουσα ορίσθηκε η κα Μπράχου Χαρά Γεωλόγος
Απόφαση Νομάρχη Κυκλάδων 911/26-02-2008) που υπηρετούσε τότε στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών Επαρχείου Νάξου. Η Π.Π.Ε. (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) συντάσσεται και ελέγχεται στις 25-08-2008, παράλληλα ανατίθεται και εκπονείται η Γεωλογική Μελέτη, απαραίτητη υποστηρικτική μελέτη. Με το υπ’αρ. ΤΥ 726/15-12-2009 αποστέλλονται από την πρώην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών προς την Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η Π.Π.Ε. του έργου και η Γεωλογική Μελέτη. Στις 29-12-2009 η Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία (τοπογραφικό διάγραμμα αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, χάρτη του νησιού με τις περιοχές NATURA 2000, κ.λ.π.) και από Χ.Θ 1000 μέχρι 1200 πρόσθετα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, τα οποία στάλθηκαν στις 8-04-2010 (Αρ. Πρωτ. 1249/2009).
Στις 25-06-2010 η Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων με έγγραφό της πληροφορεί τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. ότι ο υφιστάμενος δρόμος είναι δασικός κατηγορίας Γ και δεν είναι επιτρεπτή η ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων αυτής της κατηγορίαδιότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των δρόμων δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις ασφάλειας που απαιτούνται για την ασφαλτόστρωσή τους.
Στις 09-07-2010 η Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. επέστρεψε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να τροποποιηθεί η«χάραξη του δρόμου και να γίνει ανακατασκευή του με τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα των δασικών δρόμων Α και Β κατηγορίας».
Κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του
Επαρχείου Νάξου στις 29-07-2010, το Επαρχιακό Συμβούλιο Νάξου ενέκρινε στις 9-08-2010 την τροποποίηση της κατηγορίας της δασικής οδού Δανακού προς Μουτσούνα-Πάνορμο(Λιγαρίδια) ν. Νάξου, από Γ που είναι σήμερα σε Α. Στις 24-08-2010 λήφθηκε και η ανάλογη απόφαση για αλλαγή της κατηγορίας από τον πρώην Δήμο Δρυμαλίας.
Στις 27-07-2011 η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έστειλε έγγραφο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με το οποίο τον πληροφορεί
ότι για την αλλαγή κατηγορίας του δασικού δρόμου απαιτείται τροποποίηση της χάραξής του και στην συνέχεια έγκριση της σχετικής μελέτης από την οικεία Δασική Αρχή και έγκριση όρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το έγγραφο αυτό διαβιβάστηκε από το Τμήμα Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου στη Διεύθυνση Τεχνικών έργων Κυκλάδων.
Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει σε συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων Δήμου και περιφέρειας με τις αρμόδιεςυπηρεσίες, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων,
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Δασών και του μελετητή οδοποιίας (προμελέτης και οριστικής μελέτης) «να τροποποιηθεί η χάραξη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπόμελέτη δρόμου, ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με τα αρ. 35151/22025/29-12-2009 και 16740/1099/09-07-2010 έγγραφα της πρώην Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας.

Από την επιστολή-απάντηση του Δήμου Νάξου και Μικρών
Κυκλάδων με θέμα:
«Ενημέρωση για θέματα της Τοπικής Κοινότητας Δανακού» με ημ. 23-12-2011, παραλείπουμε το:
 1) Δρόμος Δανακός-Λιγαρίδια το οποίο καλύφθηκε με την ανωτέρω
επιστολή και παραθέτουμε τα εξής:
2) Σχολείο Δανακού
Μετά την επίσκεψη των τεχνικών του Δήμου, έχει γίνει και μια οικονομοτεχνική προμελέτη και παρά την πράγματι καθυστέρηση που ακολούθησε, σας βεβαιώνουμε ότι το νέο έτος το σχολείο θα επισκευαστεί.
3) Δρόμος προς Ιερά Μονή Φωτοδότη.
Από την 03-02-2011, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής μας έχει θέσει το θέμα του δρόμου αυτού. Επειδή το πρόβλημα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, σας γνωρίζω ότι γίνονται προσπάθειες διευθέτησης
του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: