menou

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο Συλλόγος Δανακιωτών Νάξου «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» Τίμησε ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΗ ΤΣΑΦΟ

Ο Συλλόγος Δανακιωτών Νάξου «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ»
Τίμησε ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΗ ΤΣΑΦΟ
στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 1 Απριλίου 2012
 Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο φιλόλογος καθηγητής και τ. βουλευτής καιΥφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νίκος Ι. Λεβογιάννης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ο πρόεδρος Στέλιος Δρυμαλίτης έδωσε το έναυσμα με τον χαιρετισμό του και στην συνέχεια ο κύριος Νίκος Λεβογιάννης ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και συντονιστής της διαδικασίας ανέπτυξε το θέμα λέγοντας πως «Τον Μάρτιο του 1997 ο Δήμος Καισαριανής έδωσε σ' ένα δρόμο το όνομα "Οδός ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΑΦΟΥ", τιμώντας τη μνήμη τεσσάρων αδελφών, αξωτοβουρλιωτών προσφύγων,  που έδωσαν το παρόν και δύο απ’ αυτούς τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας εναντίον των Γερμανών». 

Στη συνέχεια ο ομιλητής ανέπτυξε «τη δράση και τον ηρωικό θάνατο των δύο παλικαριών Μανώλη και Στεφανή Τσάφου, που γεννήθηκαν στα Βουρλά από τον Δανακιώτη Δημητρό Τσάφο, ήρθαν διωγμένοι και ξεριζωμένοι από τον τόπο που γεννήθηκαν το 1922, για να δώσουν την ζωή τους αντιστεκόμενοι στους Γερμανούς κατακτητές». 
   
Στη συνέχεια η κυρία Αναστασία Παγωνίδου Δρυμαλίτου στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σχέση της ηρωικής οικογένειας Τσάφου με το χωριό Δανακός, αναπτύσσοντας το θέμα “Το Γενεαλογικό δέντρο των Τσάφων”. Ξεκινώντας από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους από το Δανακό στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και έπειτα στου Ψυρρή της Αθήνας ξετυλίγοντας το γενεαλογικό κουβάρι. Τέλος, αναγνώστηκαν λογοτεχνικά αλλά και ιστορικά κείμενα σχετικά με το θέμα, από την νηπιαγωγό Χάιδω Δρυμαλίτου, από τη φιλόλογο – ηθοποιό Ράνια Φουρλάνου και από την απόφοιτη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ηθοποιό Κατερίνα Μπαλαμώτη.
   
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Δανακιώτες αλλά και επιφανείς προσωπικότητες του νησιού μας όπως οι κ.κ Μαστορόπουλος, Χωριανόπουλος, Προμπονάς, κ.α., οι οποίοι έκαναν θετικές παρεμβάσεις και συνεχάρηκαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους να ασχοληθούν με ένα θέμα που μέχρι σήμερα λίγοι γνώριζαν, το οποίο τιμά και αναδεικνύει όχι μόνο το Δανακό αλλά και όλη τη Νάξο, ενώ όλοι στάθηκαν στην άψογη οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης και αποχώρησαν ευχόμενοι να γίνουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις για το θέμα.







Η κυρία Αναστασία Παγωνίδου Δρυμαλίτου
Ο πρόεδρος Στέλιος Δρυμαλίτης, η νηπιαγωγό Χάιδω Δρυμαλίτου
 και ο φιλόλογος καθηγητής Νίκος Λεβογιάννης




H φιλόλογος – ηθοποιός Ράνια Φουρλάνου και η απόφοιτη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ηθοποιό Κατερίνα Μπαλαμώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: